• Deze maand lanceerde het nieuwe Chinese automerk Denza zijn eerste model in Milaan: de Denza Z9 GT.
  • De 5,2 meter lange kolos zit vol technische snufjes en handigheidjes, waarmee hij de gevestigde orde moet verslaan.
  • Maar daaromheen zijn nog wel veel vragen, ondervond autoredacteur Dennis Wilman tijdens zijn eerste kennismaking met de Chinese luxe slee.
  • Lees ook: De Zeekr 7X is tot in de puntjes doordacht, maar laat toch één steekje vallen

Op uitnodiging van Denza, een relatief nieuwe Chinese autobouwer, vloog ik afgelopen week naar Milaan. De reden? Om de merklancering in Europa en daarmee het eerste Europese model te aanschouwen: de Denza Z9 GT. Op papier erg interessant, want het merk schermt niet alleen met 1.000 pk, maar ook met allerhande technische snufjes die de wereld nog nooit eerder gezien zou hebben.

Daar werd dan ook direct mee afgetrapt. In hartje Milaan, tijdens de festiviteiten rond het aldaar gehouden Design Week, werd het publiek de drukke, maar smalle straat voor de feestlocatie in gestuurd. Dat daar amper ruimte was om te laten zien dat de Denza Z9 GT zijn achterwerk in en uit het parkeervak kan draaien zonder de rest van de auto te laten bewegen, werd even voor lief genomen. De Chinezen hadden zich blijkbaar de Italiaanse mentaliteit al goed aangeleerd.

Klinkt interessant natuurlijk, een auto waarvan de achterkant heen en weer kan schuiven over het asfalt, maar wat zagen we nu werkelijk. Simpel uitgelegd kan de Z9 GT zijn achterwielen naar buiten draaien, los van elkaar. Ze kunnen in totaal een hoek van 20 graden vormen, 10 graden links en 10 graden rechts. Vervolgens laat de Denza een van zijn wielen voorwaarts en de andere achterwaarts draaien. Hierdoor ontstaat een draaiende beweging in het achterwerk van de bijna 5,2 meter lange kolos.

Waar dit goed voor is, kreeg het aanwezige journaille een dag later op een afgesloten circuit in de buurt van Milaan te zien. Een Denza Z9 GT dook hierbij met zijn neus in een vooraf opgestelde opstelling van twee ruim uit elkaar geparkeerde auto's.

De plek was volgens de demonstratie te krap om achterwaarts in te manoeuvreren, maar dat was geen probleem, want de auto draaide zijn kont, met ietwat pijnlijk geschraap van het rubber van de achterwielen op het asfalt, netjes op zijn plek in lijn met de auto voor en achter hem. Ook het uitparkeren werd nog even getoond.

De Denza Z9 GT terwijl hij zijn achterwerk in lijn brengt met de geparkeerde auto's.
De Denza Z9 GT terwijl hij zijn achterwerk in lijn brengt met de geparkeerde auto's.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Natuurlijk rees bij de toeschouwers al snel de vraag: "Maar hoe zit het nou met de bandenslijtage?" Zoals gezegd is de hoek van 20 graden niet genoeg om een auto te laten draaien, daarvoor zou 90 graden nodig zijn. Denza lost dit probleem op met brute kracht.

Zoveel kracht, dat de wielen over het asfalt wrijven om zijwaartse beweging mogelijk te maken. Dat resulteert sowieso in een mooie zwarte streep op het asfalt.

Gelukkig had de woordvoerder van Denza ook antwoord op de vraag hoeveel van dergelijke strepen je kunt zetten voordat je aan nieuwe achterbanden toe bent. "We hebben het getest . Elke dag zo'n 40 tot 45 keer en dan duurt het zo'n 40 dagen voordat de banden op zijn." Kort door de bocht betekent het zo'n 1.600 parkeermanoeuvres, als je voor de rest geen enkele kilometer in de auto aflegt.

Acht keer inparkeren, maakt een volledige cirkel

Als kers op de taart werden we ook nog getrakteerd op een volledige 360 graden draai op de plaats. Als je met een hoek van 45 graden kan inparkeren, dan kan je dat natuurlijk ook acht keer achter elkaar doen om het rondje af te maken. Al gaf de woordvoerder van Denza openlijk toe dat dit vooral een leuke gimmick is en je dit waarschijnlijk, of bij voorkeur, nooit zelf in je eigen Z9 GT moet doen.

Volgens de automaker is het wel handig om de auto in de 'crabwalk' modus te zetten. Hierbij draaien alle wielen in dezelfde richting en kan de Z9 GT zichzelf zijwaarts bewegen terwijl de neus in de voorwaartse richting blijft. Iets waarvan ik me, in geen enkele situatie, de meerwaarde van in kan zien. Maar dat zal ongetwijfeld aan mij liggen.

Waar ik wel degelijk van onder de indruk raakte, was de ongekend kleine draaicirkel die de Z9 GT had. Iets meer dan 4.5 meter, dankzij de meedraaiende achterwielen, die met wat hulp van software ineens een hoek van 15 graden konden behalen. Het mooiste: de auto doet dit helemaal uit zichzelf. Je hoeft er geen knopje voor in te drukken. Daar kwam ik zelf achter toen we zelf even de auto aan de tand mochten voelen. Straatje keren waar je normaal twee keer zou moeten steken, doet de Denza met gemak ineens.

De Denza Z9 GT tijdens een u-turn met meesturende achterwielen.
De Denza Z9 GT tijdens een u-turn met meesturende achterwielen.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Overigens reden we niet met de geadverteerde 1.000 pk-sterke Z9 GT, want die was niet aanwezig. Hoeveel pk we wel onder de rechtervoet hadden? Dat werd gedurende de dag niet helemaal duidelijk. Maakte ook niet heel veel uit, want snel is de kolos toch wel. Daar kwam ik achter op het rechte stuk van het circuit waarop we de auto op zijn staart mochten trappen.

Een auto die in de sportmodus langzamer gaat?

Maar ook hierbij weer een vraag: zoals in de drivers briefing aangegeven, zette ik de auto alvorens het circuit op te gaan in de Sport+-modus. Daarmee zou al het vermogen beschikbaar komen en doen hulpsystemen minimaal hun werk doen. Maar bij het opkomen van het rechte stuk, vertrokken de Z9 GT's van de conculega's nog net niet uit het zicht.

Mijn ongelimiteerde Z9 GT wilde absoluut niet harder dan 175 km/u. Bij het omkeren besloot ik de Sport+-modus daarom maar te laten voor het was en verder te gaan in de Normal-modus. Vervolgens werd ik getrakteerd op een acceleratie waarbij het ik het stuur stevig vast moest houden.

Vanzelfsprekend legde ik mijn ervaring voor bij de woordvoerder en een aanwezige techneut. Verder dan "Huh, dat hoort andersom te zijn", kwam het niet qua antwoorden. De conculega's gaven allen aan niet eens de Sport+-modus geactiveerd te hebben, dus echt vergelijken was ook niet mogelijk.

De Denza Z9 GT.
De Denza Z9 GT.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Misschien heeft het ermee te maken dat we allemaal reden in Chinese pre-productie auto's die met een tijdelijke licentie op het Italiaanse asfalt waren toegestaan. De Europese goedkeuringsprocedure is nog in volle gang. Het is daarom nog niet duidelijk in welke hoedanigheid wij in Nederland de Denza Z9 GT mogen verwachten.

Het enige dat bevestigd werd, was dat het inderdaad zou gaan om de hybride-versie. Deze heeft twee elektromotoren op de achteras ( nodig voor de onafhankelijke aandrijving en sturing van de achterwielen) en een elektromotor op de vooras, alsook een tweeliter benzinemotor die het geheel van wat extra power moet voorzien.

Hetzelfde geldt voor het interieur. De auto's waar in Milaan mee gereden werd, hadden een ander interieur dan de varianten die uiteindelijk in Europa op de markt komen. De kleuren waarin het interieur is afgewerkt worden wat versoberd naar zwart en beige, daarnaast verdwijnt ook de pook voor de automaat. Deze komt terug in de vorm van een knop op het dashboard.

Maar hoe rijdt dat Denzading dan?

Dan wil je waarschijnlijk ook nog iets horen over hoe de auto rijdt. Dat wil ik best vertellen, maar op basis van mijn ervaring heb je daar eigenlijk niets aan. Waarom niet? Omdat het nog onduidelijk is hoe het onderstel aangepast wordt voor het Europese model. Dat ik gereden heb in een versie met luchtvering waarmee het overhellen bij optrekken en remmen wordt tegengegaan, is leuk, werkt uitmuntend en is vooral erg comfortabel, maar dat kan heel anders zijn bij het model dat we uiteindelijk op het Nederlandse asfalt zullen tegenkomen.

Het enige wat we zeker weten, is dat de auto er qua design uit gaat zien zoals hij in Milaan is getoond. Getekend door de bekende Duitse ontwerper Wolfgang Egger, die voor het ontwerp geïnspireerd raakte door het glooiende en zwaartekracht-ontwijkende gedrag van zijde. Niet mijn woorden, maar die van Denza.

De Denza Z9 GT.
De Denza Z9 GT.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Over het ontwerp mag je zelf oordelen. Dat is natuurlijk erg subjectief. Iets minder subjectief is de prijs. Maar ook die weten we nog niet. Die maakt Denza later in het jaar bekend. Dan laat het merk waarschijnlijk ook weten waar de auto in Nederland te verkrijgen zal zijn. Denza is voornemens om de distributie zelf te gaan doen. Op z'n minst opmerkelijk te noemen, aangezien het een luxemerk is uit de stal van de Chinese autoreus BYD.

Veel vragen en helaas nog weinig antwoorden. Toch is de eerste indruk over het algemeen goed te noemen. De Denza Z9 GT vertoont prima rijkwaliteiten, biedt ongelooflijk veel ruimte in het interieur en topt het af met een overdadige luxe (ik heb de automatisch sluitende deuren nog niet eens genoemd), die we ondertussen bijna standaard zijn gaan verwachten van Chinese premiummerken.

Of Denza met de Z9 GT de concurrentie met hoofdzakelijk Porsche aankan, is een open vraag. De extreem kleine draaicirkel en het zelf kunnen inparkeren met de achterkant, zijn in ieder geval twee punten waarop het nieuwe Chinese merk het wint van het gevestigde Europese merk.

LEES OOK: Waarom de Volvo ES90 de nieuwe standaard voor premium elektrische premium auto’s moet worden